Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Problemen in het veld

Problemen in het veld
Print

Deze week is het voor het eerst sinds lang gedurende meerdere dagen droog en zonnig. Telers die nog aardappelen willen planten, houden zich klaar om deze week in het veld te gaan. Er bereiken ons heel wat vragen omtrent bemesting en plantafstanden. Omdat het resterende seizoen kort zal zijn, is het aangewezen de stikstofbemesting te verlagen. Ook de plantafstand kan iets minder nauw om het gewas toe te laten alsnog enige grofte te ontwikkelen.

Ondertussen gaat het hard in de groei en ontwikkeling van eerder geplante velden. Met nog vocht in de grond, voldoende hoge temperaturen zal het loof de komende dagen aan sneltempo in volume toenemen. Laat je niet verrassen in de plaagbestrijding. Ook laat geplante aardappelen die nog niet boven staan, moeten nu hun onkruidbestrijding krijgen. De tijd tussen planten en opkomst zal nu zeer kort zijn.


Opkomstproblemen

Er zijn nog altijd veel meldingen van opkomstproblemen. Met name in het laatrijpe ras Levante blijkt nu dat de poters weinig of niet kiemen. Als ze kiemen dan is het vaak op 1 plaats op de knol en verschijnen er meerdere dunne kiemen. In geval van dwars gesneden pootgoed (knol verdeeld in ‘kop’ en ‘gat’) is het vaak zo dat het ’gat’ (de kant van de navel) zelfs geen ogen heeft en dus nooit kiemen zal vormen. Hoogstwaarschijnlijk zitten het ras in combinatie met de fysiologische ouderdom van het pootgoed en het late planttijdstip hier voor iets tussen.

In geval van opkomstproblemen is het aangewezen uw pootgoedleverancier hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen door een mail te sturen met een beschrijving van de feiten en foto’s van de opkomstproblemen. Bij ernstige problemen dient ook het contract in wederzijds overleg herbekeken te worden.
 

Vorig Artikel Nieuwe aardappelrassen in proef
Volgend Artikel Belpotato.be bereikt akkoord over late melding

Comments are only visible to subscribers.