Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Nieuwe erkenning voor zwavelverdamping tegen witziekte

Nieuwe erkenning voor zwavelverdamping tegen witziekte
Print

Tot nu toe waren er voor het gebruik van zwavelproducten tegen echte meeldauw enkel toelatingen voor toepassing via een gewasbespuiting. Nu hebben we via de ‘werkgroep kleine teelten’ ook een officiële toelating verkregen om zwavel te verdampen tegen deze ziekte, en meer bepaald voor het product ‘Afepasa greenhouse sulphur tablets’ (995 g/kg zwavel, 29196P/B).


Dit zwavelproduct mag je verdampen in serres met niet-houtige sierplanten, maar ook bij sierbomen en -heesters onder bescherming. Algemeen wordt aangeraden om het preventief toe te passen of bij het verschijnen van de eerste symptomen. De toegelaten dosering is 0,4 g/uur/verdamper (8 uren/nacht, 1 zwaveldamper per 250-1000 m²). Deze andere toepassingsmethode is een belangrijk preventief hulpmiddel om een uitbraak van witziekte bij gevoelige teelten te voorkomen.


Let bij zwavelverdamping echter op als je biologische bestrijders inzet voor de gewasbescherming. Algemeen is geweten dat er nadelige effecten kunnen zijn (afsterving van sluipwespen zoals Encarsia en Eretmocerus, tragere opbouw van roofmijtenpopulaties, geen werking van biopesticiden). Vandaar raadt men aan om de verdampers bij de opstart van ‘biologie’ in de serre de eerste weken (of zelfs maanden) uit te zetten en nadien eventueel maar een drietal uren per nacht aan te zetten.


Voor een actueel overzicht van erkenningen, verwijzen we naar www.fytoweb.be.

 

Vorig Artikel Drie sierteeltprojecten rond belangrijke thema’s goedgekeurd
Volgend Artikel Hoeveel stikstof in de bodem?

Ook interessant...