Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

NEPG: gemiddelde productie mogelijk bedreigd door kwaliteitsproblemen

NEPG: gemiddelde productie mogelijk bedreigd door kwaliteitsproblemen
Print

De laatste 4 maanden waren best wel bewogen maanden voor de aardappelproductie in de EU-4. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden wijzen de eerste opbrengstramingen alvast op een benadering van het meerjarige gemiddelde. De NEPG schat dat telers in de EU-4 ongeveer 23 miljoen ton consumptieaardappelen zullen oogsten. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan in 2022 en evenveel als de productie van 2021. De aardappelziekte (Phytophthora infestans) en andere kwaliteitsaspecten zullen mogelijk nog een impact hebben op de uiteindelijke oogst van 2023.


UITZONDERLIJK JAAR
In de EU-4 vielen de gemiddelde plantdata 3 weken later dan gemiddeld (rond 15-20 mei in plaats van 20-25 april). Het weer in augustus zorgde voor een sterke stijging van de opbrengsten, maar ook voor zeer hoge niveaus van aantasting door a de ardappelziekte. Middenlate variëteiten zoals Fontane en Challenger, en late variëteiten zoals Markies, zullen mogelijk niet al hun groeidagen rond krijgen, tenzij ze tot half oktober kunnen doorgroeien. Een lager aantal knollen en fysiologische afwijkingen (hol, misvormd, rot) en vooral knolplaag zullen de nettoproductie beïnvloeden! Bovendien zullen de lagere onderwatergewichten de verwerkingsrendementen beïnvloeden.


CONTROLEER KNOLLEN
Telers worden sterk aangemoedigd om elk perceel dat ze hebben te controleren en te evalueren op knolphytophthora. Het beoordelen van de impact van knolziekte is van het grootste belang om te beslissen over verdere stappen die genomen moeten worden met betrekking tot loofvernietiging en stockageplanning. De NEPG benadrukt dat het belangrijk is dat de producenten hierover communiceren met hun kopers. Het weer in de komende weken zal de problemen met plaag, holle harten, rot,...) stabiliseren of verscherpen.


VERWERKING
Terwijl de productie van 2023 vergeleken moet worden met die van 2021, zijn de verwerkingsbehoeften sterk gestegen. Verwerkers in de hele NEPG-zone hebben minstens 2.000.000 ton aardappelen meer nodig dan 2 jaar geleden! Na lagere producties in Polen en Zuid-Europa (als gevolg van een kleiner areaal en slechte weersomstandigheden) is het exportseizoen al begonnen en zal de concurrentie tussen kopers uit de industrie en de export opnieuw op de agenda staan!
Wereldwijd denken experts dat de vraag naar verwerkte producten in Europa elk jaar met ongeveer 4% zal blijven groeien!

 

 


Persbericht NEPG, 11 september 2023

Vorig Artikel Loofdoding in zicht?
Volgend Artikel Kwaliteit wordt bepaald in de bewaring

Ook interessant...