Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen

W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen
Contactpersoon: Louis Lippens

+32 (0)9 331 60 82

louis.lippens@viaverda.be
Projectpartners: Inagro, ILVO, KULeuven, Viaverda, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, PSKW
Financiering Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/09/2022 - 31/08/2026
Print
Waarnemingen & Waarschuwingen 2.0: Naar een community gebaseerd semiautomatisch W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen

Waarnemingen en waarschuwingen (W&W) zijn een essentieel onderdeel voor een optimale geïntegreerde gewasbescherming. In de openlucht groenteteelt gebruiken we al ruim 20 jaar waarschuwingssystemen voor diverse plagen en ziekten. De waarnemingen gebeuren door de proefcentra op meerdere percelen per teelt en per regio. Gedurende het seizoen wordt op deze waarnemingspercelen wekelijks gemonitord. De monitordata, klimaatgegevens en vastgelegde schadedrempels vormen de basis voor de wekelijkse waarschuwingsberichten voor koolgewassen, prei, wortelen en witloof.

Het doel is de gebruikte monitoringssystemen waar noodzakelijk te automatiseren en uit te breiden met een community van waarnemers. Verder willen we de voorspellingsmodellen optimaliseren en/of beter integreren in de data-analyse. Naast een verbeterd databeheersyssteem beogen we ook de waarschuwingsberichten performanter en meer toegankelijk te maken voor de Vlaamse groentetelers.

In dit project focussen we op het verbeteren van de W&W systemen voor vier doelplagen:

  • witloofmineervlieg
  • wortelvlieg
  • koolvlieg
  • trips

Ook interessant...