Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Geïntegreerde beheersing van de bladtrips Thrips tabaci in openluchtgroenten

Geïntegreerde beheersing van de bladtrips Thrips tabaci  in openluchtgroenten
Contactpersoon: Louis Lippens

+32 (0)9 331 60 82

louis.lippens@viaverda.be
Projectpartners: ILVO, PSKW, Viaverda, Inagro
Financiering Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/10/2020 - 30/09/2024
Print

Dit project heeft als hoofddoel om geïntegreerde bestrijding van tabakstrips realistisch en haalbaar te maken voor telers.

De tabakstrips is een wijdverspreide plaag die verantwoordelijk is voor ernstige economische schade in vele veldgroenten, waaronder prei, ui, spruit, sluitkool en venkel. De snelle levenscyclus en ongeslachtelijke voortplanting (parthenogenese) zorgen ervoor dat de tabakstrips moeilijk te bestrijden is. Bij de beheersing van trips worden herhaaldelijk chemische middelen ingezet. Het aanbod van efficiënte middelen blijft echter afnemen omwille van de steeds strengere toelatingsvereisten in Europa. Door het afnemen van het aantal middelen en werkingswijzen is er een verhoogd risico op resistentie opbouw. Daarom is het dringend nodig om het gebruik ervan af te bouwen, zorgzaam om te gaan met nieuwe, erkende middelen, en in te zetten op alternatieve beheersingsmethodes.

Om de telers hiervan te overtuigen, is praktijkgerichte kennisopbouw rond de resistentie van verschillende tabakstripspopulaties t.o.v. courante insecticiden uit de belangrijkste Vlaamse groenteteelregio’s een eerste stap. Een tweede stap is het aanrijken van alternatieve methodes om tot een geïntegreerde beheersingsstrategie van T. tabaci te komen. Er wordt meer en meer aandacht besteed aan de natuurlijke bestrijding van plagen in duurzame landbouwsystemen, maar er is weinig bekend over het profiel van de natuurlijke vijanden en hun potentieel voor tripsbestrijding op de Vlaamse groentevelden. Daarom is identificatie van deze organismen en het onderzoek naar de compatibiliteit van nieuwe insecticiden met natuurlijke vijanden in teeltsystemen cruciaal. Het is ook belangrijk om andere beheersingsstrategieën te onderzoeken, zoals het gebruik van resistente cultivars en intercropping. Er is eveneens een gebrek aan informatie over het effect van intercropping op T. tabaci en de interactie met haar natuurlijke vijanden.

Het huidige daggradenmodel, dat gebruik wordt om de opkomst en activiteit van trips onder Belgische klimatologische omstandigheden te voorspellen, laat vaak te wensen over. Als gevolg hiervan is de timing voor het inzetten van biologische/fysische/chemische middelen mogelijks niet nauwkeurig. Daarom is het noodzakelijk om de levenscyclus van de tabakstrips op verschillende gewassen te bestuderen op basis van fluctuerende dag-nacht-temperaturen om het daggradenmodel te corrigeren en betrouwbaarder te maken voor gebruik in de praktijk.

Dit project heeft als hoofddoel om geïntegreerde bestrijding van tabakstrips realistisch en haalbaar te maken voor telers. Op deze manier willen we hen aanzetten tot een verminderd gebruik.

Ook interessant...