Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Gemiddelde opbrengst uien in 2023

Gemiddelde opbrengst uien in 2023
Print

Actueel uien

Na een nogal uitzonderlijk teeltseizoen oogstten we op PCG half september de rassenproef uien. Wederom waren er veel verschillen waarneembaar in opbrengst. De maatsortering en kwaliteit in de bewaring zullen later bepaald worden, maar de bruto veldopbrengsten willen we jullie niet onthouden.

 

Vroegheid ras niet bepalend voor opbrengst

Een eerste vaststelling die we deden is dat de vroegheid van de rassen niet bepalend is geweest voor de uiteindelijke eindopbrengst. Onderstaande grafiek is gesorteerd op vroegheid. Zowel in de late rassen als de vroege zien we opbrengsten van meer dan 50 ton/ha. De vroegere rassen waren volledig afgerijpt, de latere stonden nog deels groen. De extreem late, waaronder Delta Gigant, stonden nog recht en grasgroen. De potentiële opbrengst lag mogelijks hoger dan de uiteindelijk gemeten opbrengst.

In de proef kwam Hybound eruit met de hoogste opbrengst van 58 ton/ha. Kort hierachter volgde Lovito en Tendo met respectievelijk 55 ton/ha en 54 ton/ha. Ook Medusa (53 ton/ha), 37-130 (53 ton/ha) en Hyway (52 ton/ha) haalden een mooie opbrengst. Voor Medusa was dit toch verrassend, aangezien hier een lichte aantasting van valse meeldauw werd waargenomen waardoor de groei aan het einde van het seizoen wat achterbleef. De laagste opbrengst werd genoteerd bij het ras SV3557ND met 39 ton/ha. Net daarboven vinden we Fasto en Dormo terug met respectievelijk 42 ton/ha en 41 ton/ha.

 

Uien rassen veldopbrengst 2023

 

Delta Gigant doet het niet slecht in eerste proefjaar op PCG

Voor het eerst werd Delta Gigant opgenomen in de proef. Aangezien dit een niet hybride ras betreft luidt het advies om 10-15% dikker te zaaien. Ter vergelijking werd Delta Gigant uitgezaaid aan de standaarddichtheid van de proef, zijnde 3.32 E/ha, en aan een hogere dichtheid van 3.92 E/ha. Uit de opbrengstresultaten komt naar voor dat het voor dergelijk ras een meerwaarde is dikker te zaaien. Niet alleen de opkomst lag hoger, ook de opbrengst ligt beduidend hoger met een verschil van 7 ton/ha. Deze meeropbrengst is ruimschoots voldoende om het hoger zaadverbruik te compenseren. De kwaliteit van Delta Gigant in de bewaring is nog af te wachten, we constateerden bij oogst enorm veel dikke nekken in het gewas.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Enkele belangrijke producten vallen weg in de komende jaren
Volgend Artikel Interesse in fertigatie? Neem contact op!

Ook interessant...