Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Standdichtheid bepalend voor de eindopbrengst in uien

Standdichtheid bepalend voor de eindopbrengst in uien
Print

Actueel nieuws uien 11/12/2023

Het atypische voorjaar van 2023 heeft gezorgd voor een late zaai van uien. Ook het seizoen zelf verliep wisselvallig, met een droge start na zaai en veel neerslag vanaf de zomer. De bruto opbrengsten van onze rassenproef kon u reeds eerder raadplegen op de website, nu delen we graag de resultaten van de maatsortering.

 

Grote verschillen in opkomst

De opkomst van ons uienproefveld verliep niet zonder slag of stoot. Na het extreem natte voorjaar werden de uien gezaaid op 03/05/2023. In de eerste twee weken na zaai viel er nog wat regen wat zorgde voor een mooie start. Het werd echter vrij snel droog en warm wat zorgde voor uitdroging van de bovenlaag en her en der wat korstvorming. Op ons proefveld werden we geconfronteerd met beide scenario’s. De rassen met een snelle kieming stonden boven voor het optreden van de korstvorming en hadden een hoge standdichtheid. Rassen die langere tijd nodig hebben om boven te komen, stonden beduidend dunner.

De gewenste standdichtheid bij uien ligt op 750.000 planten per ha. Zoals weergegeven in de grafiek, zijn er slechts 3 rassen die hierbij in de buurt komen, zijnde Medusa, 37-130 en Hyroad. Ook Centro, Fasto en Hysoon halen een degelijk opkomstpercentage vergeleken met andere rassen. Verschillende rassen haalden echter maar de helft van het verwachte plantenaantal. De gure omstandigheden hebben wel degelijk plantenverlies veroorzaakt. Rassen die een te dunne standdichtheid haalden, zijn onder andere Prediction, Dormo, SV3557ND, Delta Gigant en Bruce. Het plantenaantal lag duidelijk te laag. In dergelijke jaren is het dan ook nog belangrijker om een goede opkomst te bekomen. Geprimed zaad bleek dit jaar een meerwaarde op diverse percelen. Op sommige percelen viel het echter alsnog tegen, waardoor we kunnen concluderen dat ook geprimed zaad nog geen garantie op succes is.

 

Netto opbrengsten variëren enorm

Over de rassen heen werd een gemiddelde netto opbrengst gehaald van net geen 40 ton/ha. Het aandeel grove uien (+60mm) lag gemiddeld net boven de helft. Dankzij de neerslag in de maanden augustus-september haalden de meeste rassen een mooi percentage grove uien. De vroege rassen met een hogere standdichtheid zoals Fasto, Hysoon en Medusa waren al verder afgerijpt waardoor ze niet meer optimaal konden profiteren van de neerslag. Dit zien we terug in de opbrengstcijfers. Deze zijn door de hogere standdichtheid niet slecht, maar het aandeel grove uien is te laag. Visueel zagen we bij de beoordeling wel dat er duidelijk minder ‘dikhalzen’ te vinden zijn in de rassen met een hogere standdichtheid. Rassen die dit jaar zeer goed scoren zijn onder meer Hybound, Lovito en Prediction. De netto opbrengst varieert bij deze rassen van 43 tot 52 ton/ha met een mooi aandeel grove uien van meer dan 60%. Ook Hyway, Hyfive, Rhino en Promotion doen het goed. De sortering van Dormo, Tendo, Bruce, SV3557ND en Delta Gigant is niet slecht. De lage standdichtheid van deze laatste rassen zorgde echter voor een lagere opbrengst dan we normaal zouden verwachten van dergelijke rassen.

 

Opbrengstresultaten en standdichtheid rassenonderzoek uien PCG 2023

 

Meerjarige cijfers relativeren verschil

De verschillen in de proef van afgelopen jaar zijn tamelijk groot. Sommige rassen presteerden minder dan gewoonlijk door de gure omstandigheden van het voorjaar. Later deze winter zullen we daarom meerjarige cijfers publiceren. Deze zijn uitgemiddeld over de afgelopen 5 jaar, waardoor extremen zoals dit seizoen worden afgevlakt.

 

Meer info?

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Beweging op uienmarkt
Volgend Artikel Presentaties studienamiddag 'Uien telen in een veranderend klimaat' 2024

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...