Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Prei gezond houden is nu de boodschap!

Prei gezond houden is nu de boodschap!
Print

Actueel nieuws prei 30/10/2023

Zoals de voorbije weken reeds meegedeeld, blijft er op sommige percelen redelijk wat schade te zien van trips. Het vreemde is dat er toch vrij grote verschillen te zien zijn tussen percelen, zelfs bij eenzelfde teler. Een gefundeerde verklaring hiervoor hebben wij voorlopig niet behalve dat omgevingsfactoren een rol spelen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van uien in de omgeving of vochthoudend vermogen van de bodem of wortelontwikkeling.

De voorbije weken kwamen verschillende meldingen binnen van percelen met Erwinia-aantasting. Iets heel gelijkaardigs hadden wij al gezien in bloemkool. De aantasting varieert ook sterk tussen percelen maar op sommige percelen zijn ook duidelijke rasverschillen te zien. Deze aantasting zal waarschijnlijk een gevolg zijn van een te felle groei met zwakkere cellen tot gevolg. Snel groeiende variëteiten zijn waarschijnlijk de gevoeligste hiervoor. Ook staat de meeste prei beduidend verder in de ontwikkeling dan normaal. De prei gezond houden (voeding, gewasbescherming, …) wordt een belangrijke opdracht voor de komende weken. Door de felle groei is de kans ook groter dat prei gevoeliger zal zijn voor vorstschade.

Naast schade door Erwinia komt ook mangaangebrek en Colletotrichum voor op meerdere percelen.

Mangaangebrek in prei
   
Colletotrichum aantasting in prei
 Foto: Mangaangebrek in prei   Foto: Colletotrichum aantasting in prei

 

Op het PCG  hebben wij een proef aangelegd met 44 rassen in drie parallellen waar de prei geen ziekte- en plaagbehandeling kreeg. Bij de beoordeling stellen wij vast dat er, naast gevoeligheid voor trips en roest, ook duidelijke verschillen zijn in schade veroorzaakt door mangaangebrek en Colletotrichum. De resultaten van de beoordelingen zijn weergegeven in figuur 1 (tripsgevoeligheid) en figuur 2 (mangaangebrek). Een bladvoeding met mangaan kan toegevoegd worden aan de gewasbescherming, bijvoorbeeld met Mantrac Pro of andere middelen met mangaan. Vroeger werd er regelmatig behandeld met mancozeb wat mangaan bevatte maar sinds enkele jaren is mancozeb niet meer toegelaten en sindsdien worden meer gebreksverschijnselen waargenomen, vooral in de herfstperiode. Hoe Colletotrichum te bestrijden is voorlopig een vraagteken. Deze ziekte komt de laatste jaren regelmatig voor en dan vooral na een warme en vochtige zomer. Op PCG is er al eens een proef opgezet om te zoeken naar de middelen met een werking hiertegen maar toen was de zomer te droog en kwam er geen aantasting.

 

Figuur1: Trips en roest aantasting PCG – 24/10/2023

 

Figuur 2: Mangaangebrek preirassen PCG – 24/10/2023

 

Meer info?

Luc De Reycke

Vorig Artikel De productie in prei blijft maar toenemen!
Volgend Artikel Nu vooral oppassen voor aantasting van papiervlekkenziekte!

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...