Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Waakzaamheid bij groeistart uien

Waakzaamheid bij groeistart uien
Print

Actueel uien

Wees alert voor aanwezigheid groentevliegen

Diverse groentevliegen, waaronder bonenvlieg en uienvlieg, kunnen in uien grote schade veroorzaken. Deze schade uit zich in wegval van planten wat rechtstreeks invloed heeft op de opbrengst. Een vlotte opkomst bij warm weer en een fijne bodemstructuur kunnen reeds de schade beperken maar deze factoren heeft men natuurlijk niet allemaal in de hand.

De bonenvlieg wordt aangetrokken door verterend organisch materiaal, zoals verse stalmest of groenbemesters. Het is daarom belangrijk mest tijdig aan te voeren. Ook niet-kerende bodembewerking kan tot hogere aantasting leiden, door oppervlakkigere vertering. De uienvlieg wordt meer aangetrokken tot het kiemend plantje en komt specifiek naar uien. Bijgevolg komt de bonenvlieg iets vroeger en tast het zaadje aan terwijl de uienvlieg later komt en reeds bovenstaande plantjes zal aantasten.

Deze groentevliegen zijn echter lokaal actief en de populaties moeten zich over enkele jaren opbouwen voordat veel schade verwacht kan worden. De bestrijding is dan ook niet eenvoudig. Een veldbespuiting tijdens de vlucht van de eerste generatie, tevens de meest schadelijke, is weinig effectief. De adulten zijn moeilijk te raken en de larven zijn ondergronds actief. Tot op heden is enkel Force 1.5 GR erkend sinds 1 april 2023 met een noodtoelating (tot 29 juli). Dit granulaat dient bij zaai te worden toegepast en licht ingewerkt te worden.

 

Laatste houdbaarheidsbeoordeling reeds uitgevoerd

Wat normaal uitgevoerd word na de zaai van de nieuwe uien, werd door de weersomstandigheden van dit voorjaar al uitgevoerd voor de nieuwe rassenproef gezaaid werd. Afgelopen week onderging de rassenproef uien van 2022 een laatste beoordeling op kwaliteit na lange bewaring.

De rasverschillen kwamen in deze beoordeling duidelijk naar voor. Bonus (Takii Seed) liep nog mee ondanks dat dit ras niet geschikt is voor afzet in deze periode. Dat zagen we terug in de resultaten: 30% tarra en slechts 20% kwalitatief goede uien. Ook Medusa (Takii Seed) ging duidelijk achteruit in de bewaring en bevatte 10% tarra. Het aandeel kwalitatief goede uien bleef steken op 36%. Saddleback (Seminis) en Hytune (De Groot & Slot) gingen ook achteruit met respectievelijk 55% en 35% kalende uien. Rassen die duidelijk wel geschikt zijn voor lange bewaring zijn onder meer Dormo en Centro (Hazera), Rockito (Seminis), Hyfive  en Hyway (De Groot & Slot), Motion en Nation (Syngenta). De overige resultaten van de beoordeling, samen met alle voorgaande resultaten, zullen later gepubliceerd worden en terug te vinden zijn op onze website.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Brochure: Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken
Volgend Artikel Uien profiteren van vocht

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...