Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Bewaarseizoen 2022 loopt niet van een leien dakje

Bewaarseizoen 2022 loopt niet van een leien dakje
Print

Actueel uien

Uien telen was in 2022 een uitdaging. We zijn in het voorjaar geconfronteerd geweest met wisselende (lees: moeilijke) omstandigheden. De droge, warme zomer heeft geleid tot en extreem hoge tripsdruk en een afwijkende plantengroei in verschillende regio’s. Hierdoor heeft op veel plaatsen in Vlaanderen de behandeling met maleïnehydrazide (MH) niet aangeslagen of is ze niet toegepast. 

MH is een organische verbinding die dienst doet als plantengroeiregelaar. Het verhindert vroegtijdige scheutvorming van de uien tijdens de bewaring. Uien die reeds schot vertonen (inwendig of uitwendig) zijn niet verhandelbaar in de verse markt. Export is uit den boze aangezien ze lange tijd op een schip worden gezet, maar ook binnenlandse afzet is quasi onmogelijk omdat de kans reëel is dat de uien uitwendig gaan schieten van zodra ze in de winkelrekken liggen. Het enige alternatief is om deze uien af te zetten via industrie, wat financieel gezien vaak minder interessant is omwille van de lagere verkoopprijs.

Schot voorkomen tijdens de bewaring is dus een absolute must, en begint reeds in het veld met de toepassing van MH. Maar dat is niet het enige, ook tijdens het bewaarproces moeten de uien van kortbij opgevolgd worden. Warmere temperaturen vanaf de periode december-januari werken schotvorming in de hand. De kiemrust is dan voorbij waardoor opwarming gelijk staat aan groei, vooral wanneer de uien terug vochtig worden. De wisselende omstandigheden tussen vorst en warme dagen (15°C) van afgelopen periode maken het er ons niet gemakkelijker op. Ventileren met buitenlucht kan naast vocht ook een hogere temperatuur binnenbrengen. Blijf op regelmatige basis de uien controleren. Uien doorsnijden op 1/4de van de wortelplaat is aangewezen aangezien de scheut daar vertrekt. Van zodra zichtbaar moeten de uien op korte termijn verkocht worden. Zolang er niks zichtbaar is kunnen de uien nog even blijven liggen.

Voor uien die bedoeld zijn voor de late aflevering (april/mei) is het aan te raden een constante bewaartemperatuur van maximaal 3°C aan te houden. In mechanische koelcellen kan bewaard worden bij 1°C. Als de temperatuur niet kan gehandhaafd worden, is het aan te raden de uien sneller van de hand te doen. Een laatste tip om de uien te controleren gedurende het bewaarproces: snij een aantal uien middendoor en leg ze bovenop de hoop. Vanaf dat er schimmelgroei ontstaat moet er meer geventileerd worden.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022
Volgend Artikel Brochure: Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...