Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Ontwerp en aanleg van twee natuurlijke demotuinen

Ontwerp en aanleg van twee natuurlijke demotuinen
Print

In samenwerking met Kenniscentrum tuin+ en Waerbekehuis werden dit voorjaar twee natuurlijke demotuinen aangelegd. Dit gebeurde in het kader van het PDPO-project ‘Biodivers groen: klimaatrobuust en budgetvriendelijk’.


De eerste demotuin werd aangelegd in de voortuin van het Waerbekehuis, een voormalige pastorie die centraal gelegen ligt in de dorpskern van Waarbeke, recht tegenover de Sint-Amanduskerk. Het ontwerp voor de voortuin werd gemaakt op basis van een reeds ontwikkelde landschapsvisie. Een deel van de voortuin werd hiervoor onthard. In het ontwerp werd het cultuurhistorisch gegeven van een pastorijtuin vertaald naar een hedendaagse beplanting met oog op biodiversiteit. Het pad dat nog door de voortuin loopt, bestaat uit gerecupereerde klinkers met een brede voeg waarin de beplanting kan doorlopen. De voortuin bestaat uit een functionele laag van gemengde kruidige vegetatie tussen 1 en 40 cm hoog met onder meer Achillea millefolium, Ajuga reptans, Campanula garganica, Aster dumosus en Prunella vulgaris. Daartussen werd een themalaag met voorjaarsbloeiende bolplanten aangeplant met Anemone blanda, Cyclamen coum coum en Cyclamen hederifolium. Tegen de gevel werden twee borders met een groepsbeplanting van onder meer Geranium macrorrhizum, Helleborus foetidus en Polystichum setiferum voorzien. Tot slot werd langs het pad naar de voordeur een open rozenheg van Rosa gallica geplant.



Een tweede demotuin werd aangelegd op de percelen van het PCS in Destelbergen. Deze natuurlijke tuin bestaat uit een boom-, struik- en kruidlaag, een gemengd kruidenrijk grastapijt en een bloemrijke weide. Voor de boomlaag werden Mespilus germanica, Sorbus aucuparia en Morus alba aangeplant volgens IBR (Integrale Beplantingsmethode Ruyten). De struiklaag bestaat uit solitairen (Corylus avellana, Prunus tomentosa, Salix alba en Sambucus nigra) en uit bosgoed (Rhamnus frangula, Salix alba en Sambucus nigra). De kruidlaag werd in vier verschillende drifts aangeplant met o.a. Cardamine pratensis, Knautia arvensis, Lamium orvala, Aster divaricatus. Het kruidenrijk grastapijt en de bloemrijke weide werden ingezaaid met zadenmengsels van Cruydt-Hoeck.


Beide demotuinen zullen door het PCS worden opgevolgd naar biodiversiteitswaarde, klimaatbestendigheid en budgetvriendelijkheid.

Vorig Artikel Uitbreidingen van erkenningen
Volgend Artikel De roos ‘Mel Bee’ wint Rivierenhof Rose Award

Comments are only visible to subscribers.