Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Proeven voor erkenning van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt

Proeven voor erkenning van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt
Print

Het Begrotingsfonds voor de grondstoffen en de producten (Fytofonds) keurde dit jaar in totaal zeven nieuwe proeven goed voor de erkenning van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt.


Bij drie proeven zal de gewasveiligheid worden getest van een aantal fungiciden tegen witziekte, valse meeldauw en blad- en takphytophtora en ook van diverse insecticiden. Deze producten hebben hun effectiviteit al bewezen in de landbouw, fruitteelt en de groentesector, maar hebben nog onderzoek nodig rond gewasveiligheid in de sierteelt om een erkenning te verkrijgen. Deze testen gebeuren op vier typegewassen: Azalea, Chamaecyparis, Pelargonium en Waldsteinia. Ze worden toegepast aan de te erkennen dosering en aan de dubbele dosering. Vier weken na de laatste proefbehandeling wordt nagegaan of de uitgevoerde behandelingen een effect hadden op de groei van de planten en wordt eventuele gewasschade en/of residu beoordeeld.



Daarnaast worden er ook vier efficiëntieproeven uitgevoerd tegen echinotrips, de larven van de taxuskever, wortelphytophtora en Fusarium. In deze proeven wordt de werking nagegaan van een aantal producten die nog geen erkenning hebben tegen deze ziekte/plaag in de sierteelt. De producten worden getest aan de te erkennen dosis. Na de uitgevoerde behandelingen wordt het verloop van de infectie op regelmatige tijdstippen opgevolgd en wordt de efficiëntie geëvalueerd.



In deze proeven gebeurt de proefopzet steeds volgens GEP-normen (Good Experimental Practices). Voor de producten die met goed gevolg worden getest in deze proeven, zal het PCS een erkenningsdossier opmaken.


Voor een actueel overzicht van erkenningen, verwijzen we naar www.fytoweb.be.

 

Vorig Artikel Alternatief assortiment voor groenvormen
Volgend Artikel Uitbreidingen van erkenningen

Comments are only visible to subscribers.