Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Praktijkproeven Perkplanten en Potchrysanten

Praktijkproeven Perkplanten en Potchrysanten
Contactpersoon: Liesbet Blindeman

+32 (0)9 353 94 89

liesbet.blindeman@viaverda.be
Financiering Departement Landbouw en Visserij
Projectperiode: 1/01/2023 - 31/12/2023
Print

Elk jaar wordt vanuit het Technisch Comité Perkplanten en Potchrysanten een proefprogramma met praktijkgerichte proeven voor de perkplanten- en chrysantensector opgemaakt.


Het thema gewasbescherming blijft heel belangrijk omdat het aanbod chemische middelen steeds sterker gereduceerd wordt en er gezocht moet worden naar biologische alternatieven. Daarom wordt er bij perkplanten een proef uitgevoerd met biostimulanten die enerzijds stikstof fixeren en anderzijds de planten weerbaarder maken door opbouw van calcium.

Efficiëntieproeven op diverse ziekten en plagen met nieuwe middelen staan steevast op de planning. Zo zijn er voor dit jaar bijvoorbeeld proeven ingepland tegen valse meeldauw bij viool.


Binnen het thema teelttechniek blijft groeiregulatie een vast onderwerp. Er wordt getracht de efficiëntie van een drietal groeiregulatoren in combinatie met verschillende uitvloeiers te verbeteren. Dit om het aantal behandelingen en de benodigde dosis te kunnen verminderen.


In het meerlagenteeltsysteem worden een aantal mogelijkheden voor de opkweek van perkplanten getest.


In de substraatteelt wordt er aandacht besteed aan de reductie van het veengebruik. Alternatieven als houtvezel en compost worden getest, maar ook hergebruik van teeltsubstraten wordt onder de aandacht gebracht en uitgetest. Er worden proeven gepland met perkplanten, maar ook in potchrysant. Er wordt gekeken naar de nodige teelttechnische aanpassingen bij het gebruik van alternatieve substraten.


In deze economisch zware tijden worden het effect en de noodzakelijke aanpassingen bij energiebesparende maatregelen bekeken, dit in samenspraak met de Afdeling Kamerplanten.
 

Vorig Artikel Praktijkproeven Snijbloemen
Volgend Artikel Praktijkproeven Kamerplanten

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?