Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Op bezoek bij Nederlandse sierteeltbedrijven met meerlagenteelt

Op bezoek bij Nederlandse sierteeltbedrijven met meerlagenteelt
Print

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘Sierteelt schakelt niveau hoger’ werden op 25 oktober drie Nederlandse jongplantenbedrijven met meerlagenteelt bezocht.


Het eerste bedrijf op het programma was Deliflor, waar sinds april 2022 een volledig nieuw bedrijf voor beworteling van snijchrysanten in gebruik werd genomen. Op de locatie te Nieuwaal kunnen jaarlijks 500 miljoen stekken worden beworteld en dit op een nagenoeg volledig geautomatiseerde manier. Stekken doorlopen hierbij twee volledig afgesloten teeltlagen en eindigen in een serre. Iedere laag in het meerlagenteeltsysteem bedraagt 2500 m², is volledig geklimatiseerd en heeft een verschillend lichtniveau.


In de namiddag werden bij Iribov en Van Paassen Chrysant realisaties van Green Simplicity bezocht. Bij Iribov worden weefselteeltplanten afgehard in een volledig gesloten ruimte met drie teeltlagen en een totale teeltoppervlakte van meer dan 500 m². Op de 88 tafels kunnen verschillende gewassen afgehard worden dankzij de automatische gietboom die per tafel ingesteld kan worden. Klimatisatie gebeurt met een kruisstroomwisselaar om zo energie-efficiënt mogelijk een egaal klimaat te realiseren.


Tot slot kregen we bij Van Paassen Chrysant een gesloten éénlagig systeem te zien voor de beworteling van snijchrysant. Heel interessant was het om te horen hoe voor eenzelfde gewas als bij Deliflor er op een andere manier te werk werd gegaan in functie van de te behalen doelstellingen. Een zeer interessante en leerrijke dag voor de 25 deelnemers.

Vorig Artikel ALTER-PEAT: alternatieven voor veen in zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt
Volgend Artikel Toelating voor insecticide Orocide Plus

Comments are only visible to subscribers.