Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Marktbericht VIAVERDA/FIWAP

Aardappelprijzen worden vermeld per 100 kg, exclusief btw en gelden voor partijen met minimum 60% +50 mm, voor onmiddellijke levering.

Onkruidbestrijding in de aardappelteelt voorjaar 2024

Onkruiden succesvol aanpakken in aardappelen kunnen we doen door een goede vooropkomst toepassing te zetten. Een goede rugopbouw en de juiste weersomstandigheden dragen ook bij tot het welslagen.

Ken je de beregeningstool al?

Ondanks de huidige regen, is het op veel plaatsen nog droog. Het neerslagtekort is ondertussen al opgelopen tot 100 à 150 mm.

MiNiMax: stikstofmineralisatie 2024

Hoeveel stikstof zit er momenteel in de bodem ? Ook in 2024 volgen we maandelijks 36 Vlaamse percelen op. Klik op een perceel en klik via de gekleurde knoppen door naar de meest actuele cijfers...

Aardappelvoorraad begin april

Volgens de enquête gehouden begin februari door Viaverda/Inagro en Fiwap/Carah werd de totale Belgische voorraad geschat op 1,82 miljoen ton aardappelen.

Stijging van het aardappelareaal?

Begin april lieten 124 Vlaamse aardappeltelers in onze enquête weten welk aardappelareaal en welke rassen zij het komende seizoen willen telen. 

Bodemzorg en erosiebestrijding

Nu we de natte winter stilaan achter ons kunnen laten, wordt het een uitdaging om goed bodemwerk te verrichten. Ook de bestrijding van erosie verdient alle aandacht.

Kwaliteit in de bewaring

Tijdens het bewaarseizoen 2023-2024 wordt de kwaliteit van aardappelen opgevolgd in 16 Vlaamse bewaarloodsen.

Pootgoed en plantafstanden

Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur, moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en de meest optimale planttechniek in de beste omstandigheden. 

Grote uitdagingen door lage beschikbaarheid van pootgoed

De aanvoer van pootaardappelen voor de teelt van 2024 lijkt een moeilijke zaak te worden. Alle rassen zijn getroffen.

Pootgoedzorgen

Het voorjaar van 2024 is op meerder vlakken weer historisch te noemen. Enerzijds zitten er nog heel wat aardappelen in de grond. Anderzijds hebben telers, handel en verwerking kopzorgen over het...

Beredeneerd bemesten begint bij de basis!

Meerjarige proeven bij Viaverda, B3W en telers bewijzen dat beredeneerd bemesten met stikstof tal van voordelen biedt.

Stikstofinhoud van aardappelpercelen die niet gerooid zijn

Jammer genoeg zijn in 2023 op heel wat percelen aardappelen niet gerooid geraakt omwille van de aanhoudende natte weersomstandigheden. 

Aaltjesbestrijding

Resistente rassen zijn de beste manier om aardappelcystenaaltjes te bestrijden. In sommige gevallen dringt een chemische bestrijding zich op.

Ritnaalden aanpakken bij planten

Gescheurde weiden, percelen met een rijke geschiedenis aan gras, mais en groenbedekkers, vormen risicopercelen voor ritnaalden. Ritnaalden zijn de larven van de kniptor, zwarte...

Kwaliteitsnormen pootgoed

Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.

Pootgoed snijden

Dit jaar zal heel veel pootgoed noodgedwongen moeten gesneden worden. Dit is niet zonder risico.

Hoevepootgoed telen

Telers mogen zelf pootgoed telen voor eigen gebruik/uitplant in het volgende seizoen. We spreken dan van hoevepootgoed. Dit pootgoed mag geenszins dienen voor uitplant door derden.

Kwaliteit in de bewaring

Tijdens het bewaarseizoen 2023-2024 wordt de kwaliteit van aardappelen opgevolgd in 16 Vlaamse bewaarloodsen.

Rhizoctoniabestrijding

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen. 

Evaluatie pootgoed bij aflevering

Gezond pootgoed vormt de basis voor een geslaagde consumptieaardappelteelt. Een kwaliteitscontrole bij aflevering op het bedrijf is sterk aanbevolen. 

Veldproeven met maleïnehydrazide 2023: effect op opbrengst en kieming

Een correcte toepassing van maleïnehydrazide kan er voor zorgen dat de aardappelknollen rustiger de schuur binnenkomen. 

Spaaractie korte keten Oost-Vlaanderen

De spaarkaartactie korte keten stimuleert burgers om lokaal te kopen bij Oost-Vlaamse korte keten-verkooppunten. De actie loopt van 18 mei tot en met 30 juni 2024. Neem deel als korte...