Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Text/HTML

Agenda

 

 

Grote verschillen bij Amora

Viaverda en Inagro volgen acht praktijkpercelen met het ras Amora op.

Gezien in het veld: grote verschillen in neerslag

We zijn half juli. De aardappelen hebben al een mooi traject achter zich en liggen ruim twee weken voor op schema.

Marktbericht VIAVERDA/FIWAP - 15/07/25

Vroege aardappelen: 10 euro/100 kg (excl. btw).
 

Slimme technologie tegen plantenziekten en -plagen

In de strijd tegen pesticiden zetten onderzoekers uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk volop in op onder meer digitale innovatie.

Belgapomnotering - 11/07/25

Fontane en Challengergeen notering wegens gebrek aan transacties.

Alternaria beredeneerd aanpakken

Er komen in aardappelen twee belangrijke Alternaria soorten voor. Met het blote oog zijn de veroorzaakte bladvlekken niet te onderscheiden. Tussen beide soorten is een belangrijk verschil.

Tijd voor maleïnehydrazide?

Voor een goede kiemrust tijdens de bewaring kan tijdens de veldfase maleïnehydrazide (MH) worden ingezet. Na het groeiseizoen van 2024 - met een geslaagde toepassing - hebben we dit ruimschoots...

Opgelet! Vanaf vrijdag 4 juli extra beperkingen op het gebruik van oppervlaktewater in Oost-Vlaanderen

Opgelet! Vanaf vrijdag 4 juli zijn er extra beperkingen op het gebruik van oppervlaktewater in Oost-Vlaanderen.

 

Droogte en hitte nefast voor groei

Gisteren en vandaag beleven we zeer hoge temperaturen tot 36 graden. Vanaf (over)morgen is er beterschap in zicht en dalen de temperaturen richting 25 graden. 

Minder stengels bij Fontane

Tijdens het huidige groeiseizoen 2025 volgen Viaverda, Inagro, BDB en PIBO Campus bijna 20 praktijkpercelen Fontane op.

Eerste staalname Amora

Tijdens de komende weken volgen Viaverda en Inagro twee (half)vroege rassen op in de praktijk. Om de tien dagen worden stalen genomen op percelen met het ras Amora en Sinora.

Opvolging praktijkpercelen Bintje en Challenger

Op het einde van het groeiseizoen zullen Viaverda, Inagro, en PIBO Campus op 8 percelen met Challenger en 9 percelen met Bintje de opbrengst en de
kwaliteit bepalen.

Verstrengde uitrijregeling vanaf 1 juli

Door het gewijzigde Mestdecreet moet de AGR-GPS-app vaker dan vroeger worden gebruikt. De AGR-GPS-app is algemeen verplicht voor het transport van alle vloeibare, dierlijke mest.

CIPC-residuen blijven verder dalen

In de Belgische aardappelloodsen blijven de CIPC-residuen jaarlijks dalen. Dat blijkt uit 114 stalen die in het seizoen 2024-2025 werden genomen. Belgapom bedankt de aardappeltelers die aan...

Gezien in het veld: droogte heeft impact

De neerslagtotalen voor de voorbije 3 maanden (april t.e.m. 24/06) in onze weerstations variëren tussen 30 en 142 mm en zitten met een gemiddelde van 76 mm ver onder de normale waarde (normaal in...

Vlaams aardappelareaal breidt verder uit

De Vlaamse overheid publiceerde recent de resultaten van de verzamelaanvraag 2025.

Bladluizen in consumptieaardappelen beredeneerd aanpakken

In Vlaanderen kunnen er in aardappelen een vijftal soorten bladluizen voorkomen: de groene perzikluis, de wegedoornluis, de vuilboomluis, de aardappeltopluis en de boterbloemluis.

Bewaarkwaliteit begin juni

Tijdens het bewaarseizoen 2024-2025 volgen Viaverda en Inagro de kwaliteit van aardappelen op in 17 Vlaamse bewaarloodsen. Bij de staalname van 2 juni 2025 konden 12 van de 17 loodsen bemonsterd...

Lage aardappelprijzen en een stevige areaaluitbreiding in de EU-4

Er zijn nog geen officiële cijfers beschikbaar over het aardappelareaal, maar de stijging van het areaal consumptieaardappelen in de NEPG-zone wordt voorlopig geschat op 5%. 

Amora en Sinora op praktijkvelden

Tijdens de komende maanden volgen Viaverda en Inagro twee (half)vroege rassen op in de praktijk. We nemen om de tien dagen stalen op percelen met Amora en Sinora.

Vacatures: proefveldmedewerkers voor de teams groenten, aardappelen en sierteelt

Voor de versterking van onze teams in Destelbergen (sierteelt) en in Kruisem (aardappelen en groenten) zoeken we proefveldmedewerkers.

Wees nu alert voor knolcyperus!

Knolcyperus (Cyperus esculentus) duikt steeds vaker op in onze Vlaamse landbouwpercelen. Het is een bijzonder hardnekkig onkruid dat zich razendsnel verspreidt via ondergrondse knolletjes.

De coloradokever is er weer

Zowel in aardappelen als -opslag werden de voorbije weken al coloradokevers opgemerkt. Ze kunnen in grote getale aanwezig zijn. Wees alert en grijp gepast in.

Gezien in het veld

De neerslag van de voorbije dagen was duidelijk nog niet genoeg om de rug doornat te maken. Het wordt afwachten of dat de komende dagen wel het geval zijn. Sinds begin april viel er amper 10 à 20...