Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Tussenzaaien van groenbedekkers tussen de folieruggen van bataat

Tussenzaaien van groenbedekkers tussen de folieruggen van bataat
Print

Net als vorig jaar werd dit seizoen een kleine demoproef aangelegd om het potentieel van de tussenzaai van groenbedekkers tussen de folieruggen van bataat te onderzoeken. Om een goed beeld te krijgen of een eventuele opbrengstderving opweegt tegen de uitgespaarde arbeidsuren voor onkruidbeheersing, is het herhalen van de proef noodzakelijk.

Tijdens de eerste 6 tot 8 weken na aanplant is de zone tussen de bataatruggen nog niet bedekt met ranken van de bataat, waardoor veel onkruiden kunnen kiemen. Regelmatige mechanische onkruidbestrijding is in deze periode nodig om de ruggen onkruidvrij te houden.

Uit de proef van het vorige teeltseizoen, waarin witte klaver, gele mosterd en goudsbloem werden ingezaaid, bleek dat er in alle gevallen sprake was van opbrengstvermindering. Witte klaver veroorzaakte het kleinste verlies in opbrengst, namelijk 11% bruto opbrengst en werd in deze proef opnieuw ingezaaid

De proef werd aangelegd op 21 mei. Op 28 mei werden drie groenbedekkers ingezaaid: witte klaver, inkarnaatklaver en boekweit. De inzaai gebeurde aan weerszijden van een dubbele enkele rij bataat, geplant op een rijafstand van 1,5 m. Door een lage opkomst van de groenbedekkers en een hoge aanwezigheid van muur in het zaaibed, werd de bodem weer bewerkt en de zaaidichtheid verhoogd. De tweede zaai vond plaats op 4 juni met de volgende zaaidichtheden:

  • Witte klaver: 16,5 kg/ha
  • Inkarnaatklaver: 60 kg/ha
  • Boekweit: 80 kg/ha

Op de foto’s hieronder is de stand van de groenbedekkers te zien op 2 juli (links) en 9 juli (rechts).

Witte klaver Inkarnaatklaver Boekweit

Door het handmatig inzaaien is de dichtheid van de groenbedekkers niet overal homogeen. De witte en inkarnaatklaver kwamen traag op, waardoor onkruid op sommige plekken de kans kreeg om mee te groeien en de bovenhand te nemen. Boekweit daarentegen groeide heel snel, waardoor andere onkruiden geen kans hadden. Door de hevige groei werd de boekweit op 10 juli wat teruggesnoeid.

Bij oogst zal, net zoals vorig jaar, een opbrengstbepaling gebeuren en zullen de opbrengsten vergeleken worden met het object zonder inzaai tussen de ruggen om de mate van concurrentie en eventuele opbrengstderving in te schatten.

 

Meer info

Annelien Tack
Jan Buyssens

Dit artikel kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Vorig Artikel 'Lobularia maritima' als bankerplant voor natuurlijke vijanden tegen trips

Comments are only visible to subscribers.