Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Kwaliteit in de bewaring

Kwaliteit in de bewaring
Print

maart 2024

Tijdens het bewaarseizoen 2023-2024 wordt de kwaliteit van aardappelen opgevolgd in 16 Vlaamse bewaarloodsen. Bij de staalname van 4 maart 2024 lagen de aardappelen er in de meeste loodsen goed bij. Er werd niettemin al redelijk wat uitgeschuurd. In 15 van de 16 loodsen konden nog (net) stalen genomen worden.

 

Kieming 

De gemiddelde kiemlengte (van de langste kiem per knol – 20 knollen per staal) bedroeg gemiddeld 2,2 mm en varieert van 0 tot 14,1 mm. De kieming is dus duidelijk op gang gekomen ten opzichte van vorige maand. Toen bedroeg de gemiddelde kiemlengte nog 0,5mm.
Drie van de 16 loodsen zijn ondertussen uitgeschuurd. Hier werd geen enkele vorm van kiemremming tijdens de bewaring toegepast. In een vierde loods werd voorlopig nog geen kiemremming toegediend.
De langste kiemen worden gemeten in de loodsen waar gewerkt wordt met Restrain. Restrain (ethyleen) remt alleen de lengtegroei van de kiemen. Ethyleen kan dus niet voorkomen dat er kieming optreedt. De aanwezige kiemen zullen de komende weken kort en dik uitgroeien. 
In 2 loodsen werd in de tweede helft van februari met succes Argos toegepast. Argos (sinaasappelschilolie) brandt de aanwezige kiempjes af. De kiemlengte bedroeg er begin maart minder dan 1 mm. Herhaling van de behandeling is nodig van zodra de meeste knollen kiemen van 2 à 3 mm hebben.
In de overige loodsen werd één keer 1,4Sight toegediend. Diverse telers gaven aan de behandeling half maart te zullen herhalen. Gemiddeld bedroeg de kiemlengte in deze loodsen 0,4 mm. Dit voldoet volledig aan de verwachtingen aangezien 1,4Sight een middel is dat de kiemrust verlengt en bij een juiste toepassing quasi geen kieming geeft.

 

Frietkleur 

De frietkwaliteit is relatief stabiel gebleven. Partijen die met een goede bakkleur gestart zijn, zitten nog altijd zeer goed. Andere partijen gingen beperkt achteruit. De gemiddelde frietkleur in de 15 loodsen bedroeg begin maart 2,2 op een schaal van 0 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht). Dat is 0,2 minder dan vorige maand. De huidige gemiddelde waarde is een zeer goede bakindex, maar de waarden per loods lopen wel sterk uiteen: van 1,4 (zeer goed) in de beste partijen tot 3,5 (matig). De minst goede bakkleur vinden we vaak in partijen die laat gerooid werden en last hadden van koudeversuikering. 

 

Hoge buitentemperaturen

Na een koude januarimaand met goede koelmogelijkheden, waren de nachten in februari weer iets te warm om goed te zijn. In de tweede helft van februari liep de aardappeltemperatuur in veel loodsen maar liefst 3 keer op tot waarden van 9 à 10 graden. Telkens kon er kort daarna weer ingekoeld worden, maar het gemiddelde temperatuurverloop in februari is er één met redelijk wat schommelingen, waarbij het product op korte termijn 2 graden oploopt en weer daalt. Deze schommelingen zijn eigenlijk te groot om goed te zijn. Ze zijn nadelig voor kieming en bakkleur. Met mechanische koeling kan dit probleem aangepakt worden op voorwaarde dat er niet al te koud bewaard wordt.

 

Programma Landbouwcentrum Aardappelen

Vorig Artikel Rhizoctoniabestrijding
Volgend Artikel Hoevepootgoed telen

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...