Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Bodemzorg en erosiebestrijding

Bodemzorg en erosiebestrijding
Print
Bodemzorg

Nu we de natte winter stilaan achter ons kunnen laten, wordt het een uitdaging om goed bodemwerk te verrichten. Veel percelen werden na de oogst van vorig jaar in slechte omstandigheden achtergelaten. Een slechte structuur is nefast voor de groei en ontwikkeling van aardappelen. Schenk daarom voldoende aandacht aan uw bodem en durf te wachten tot de omstandigheden optimaal zijn. Natte grond is gevoelig voor verdichting en ook koude grond laat zich moeilijk bewerken. 

Erosiebestrijding

In de strijd tegen erosie zijn telers met erosiegevoelige percelen (rood en paars) verplicht gepaste maatregelen te nemen. De maatregelen zijn erop gericht afspoeling van bodemdeeltjes tegen te gaan in de winter door de bodem bedekt of ruw te houden (basispakket). Tijdens de teelt zorgen drempels in aardappelen voor een rem op de afspoeling. Water, bodemdeeltjes, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden op die manier ter plaatse gehouden. 

Op paarse percelen met aardappelen bent u verplicht drempels aan te leggen. Zorg voor voldoende grote drempels op regelmatige afstand (bijvoorbeeld 80 cm). Afhankelijk van de grondsoort en de vochttoestand kan de grootte van de drempel verschillen. Schenk voldoende aandacht aan grootte en afstand. 
Op paarse percelen moet u ook een bufferstrook aanleggen, bij voorkeur i.s.m. de erosiecoördinator voor uw gemeente. Alleen bij aanwezigheid van structurele erosiebestrijdingswerken (dammen, poel, …) vervalt de eis van drempels en bufferstroken.
Worden de aardappelen vóór 15 oktober geoogst, dan bent u verplicht een groenbedekker in te zaaien of een nieuwe teelt in te zaaien voor 1 december (bv. graangewas). Bij oogst na 15 oktober kunt u ook kiezen voor een opruwing van de grond (niet-kerend) of winterploegen (alleen in klei en leemgrond).

Ook op rode percelen zijn drempels in aardappelen verplicht, tenzij u kiest voor een bufferstrook onderaan het perceel. Om erosie tijdens de winter tegen te gaan, moet u - bij oogst vóór 15 oktober - een groenbedekker of een nieuwe teelt inzaaien. Bij oogst na 15 oktober kunt u ook kiezen voor een opruwing van de grond (niet-kerend) of voor winterploegen (alleen in klei en leemgrond). Alleen bij aanwezigheid van structurele erosiebestrijdingswerken (dammen, poel, ...), vervallen alle andere genoemde eisen op een rood perceel.

Op oranje en gele percelen zijn drempels niet verplicht. Wie beschikt over een drempelsysteem doet er evenwel goed aan ook op minder hellende percelen drempels aan te leggen. Bij droogte kunnen ze bijvoorbeeld het water van een zeldzaam onweer ter plaatse houden.
 

Vorig Artikel Kwaliteit in de bewaring
Volgend Artikel Stijging van het aardappelareaal?

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...