Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Opnieuw beweging op uienmarkt

Opnieuw beweging op uienmarkt
Print

De afgelopen weken bleef het rustig op de uienmarkt. De prijs was stabiel, maar afgelopen week kwam er terug beweging in. Hier en daar wordt gesproken over een lichte prijsstijging. Vooral naar uien die nog goed in de huid zitten en geen inwendig schot vertonen, is er vraag. Deze laatste parameters zijn dus belangrijk om in de gaten te houden.

 

Verschillen in bewaarkwaliteit komen bovendrijven

Waar de uien in januari nog rustig zaten in de bewaarloods op PCG zien we vandaag verschillen bovenkomen. Bij de laatste houdbaarheidsbeoordeling hebben we geen schot vastgesteld en ook het aandeel kalende uien bleef eerder beperkt, op enkele rassen na. Dit wordt weergegeven in onderstaande grafiek.

 

Grafiek: Houdbaarheid op 10 januari 2024

Grafiek: Houdbaarheidsbeoordeling van de verschillende rassen op 10 januari 2024.

 

Tot begin februari was in de bewaarloodsen alles goed onder controle. Nu de buitentemperatuur terug zachtjes aan oploopt, zien we ook de bewaartemperatuur hier en daar terug stijgen. Vooral de minder geïsoleerde loodsen zijn hier gevoelig aan. Dit maakt dat uien hun spruitrust wel eens durven verliezen. Bij de wekelijkse controle van de uien in bewaring zien we al een aantal visuele verschillen. Bij enkele rassen zijn de uien duidelijk einde kwaliteit. Ze vallen kaal en beginnen te schieten. Het grootste deel ziet er uitwendig echter nog oké uit. Bij het opensnijden van deze uien zien we dat een aantal onder hen toch al beginnend schot vertonen. Nog enkele weken en dit is uitwendig zichtbaar. Voor (verre) export zijn deze uien niet meer geschikt. Snelle verwerking of Europese markt is echter wel nog haalbaar voor deze uien. Afwachten wat de volgende houdbaarheidsbeoordelingen ons gaan leren. Hou onze website in de gaten voor de resultaten.

Heeft u zelf nog uien in bewaring? Vergeet niet om af en toe enkele uien open te snijden om het schot in de gaten te houden. Verkoop op tijd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Kwaliteit wordt op de uienmarkt immers nog altijd beloond!

Vorig Artikel Ziektebestrijding in wortelen
Volgend Artikel Groenbemesters in verwarmde serre

Ook interessant...