Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Nieuw project 'Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen' gaat van start

Nieuw project 'Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen' gaat van start
Print

De groeiende gembermarkt in België, Europa en de grote intra-Europese handel vormen een grote opportuniteit voor lokaal geteelde gember. Deze opportuniteit is diverse Vlaamse telers niet ontgaan. Pioniers en vooronderzoek op PCG toonden al aan dat de lokale teelt erg succesvol kan zijn, maar een aantal uitdagingen staan de uitbouw van een lokale waardeketen in de weg. Met een onderzoeksproject willen we de grootste uitdagingen aanpakken om de teelt van gember in Vlaanderen te ondersteunen.

Het LA-traject “Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen” ging daarom van start op 1 november 2023. Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt  Oost-Vlaanderen (PCG) is coördinator en werkt samen met ILVO en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT). Het doel is om een volledige, lokale waardeketen op te bouwen rond Vlaamse gember. Door alle ketenspelers van bij het begin nauw te betrekken bij het proces van plantmateriaal tot eindproduct streven we naar het creëren van een verdienmodel voor alle betrokken partijen.

 

Plantmateriaal en teelttechniek aanpassen

Om gember op een succesvolle en duurzame manier te telen, is het belangrijk om te starten vanaf geschikt, betaalbaar en ziektevrij plantmateriaal. Momenteel is plantmateriaal nog maar heel beperkt beschikbaar. Dit vormt dus een belangrijk aandachtspunt om de teelt verder te kunnen uitbouwen.

Om de rendabiliteit van de teelt op punt te stellen, onderzoeken we welke rassen en teeltmethodes toelaten om gember te telen in Vlaanderen met minimale input, zoals energie en arbeid. We bouwen een netwerk op en betrekken pioniers en early adopters actief bij het onderzoek.

 

Jonge gember als nieuw product

Dankzij de lokale teelt kan een nieuw, sappiger en aromatischer product in onze markt worden gezet: de jonge gember of primeurgember. De lokaal geteelde gember heeft namelijk geen dikke schil nodig om ver overzees transport te doorstaan. Op dit moment is de jonge gember maar in een heel beperkte tijdsspanne beschikbaar. Om ze over een langere periode aan te kunnen bieden, onderzoeken we hoe deze gember optimaal bewaard kan worden en of het mogelijk is om ze jaarrond te telen. We brengen ook de producteigenschappen in kaart en bekijken hoe consumenten dit nieuw product beleven en wat voor hen de meerwaarde is.

Natuurlijk zijn ook een kostprijsberekening en een rendabiliteitsstudie noodzakelijk. Zo willen we telers correct informeren over de mogelijkheden van deze teelt in Vlaanderen.

 

Meer info?

Jeroen Van Mullem

Vorig Artikel Beweging op uienmarkt
Volgend Artikel Standdichtheid bepalend voor de eindopbrengst in uien

Ook interessant...