Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Beweging op uienmarkt

Beweging op uienmarkt
Print

Actueel nieuws uien 27/11/2023

De laatste weken is er opnieuw meer beweging op de uienmarkt. Begin deze maand stabiliseerden de prijzen en vond er weinig handel plaats. De afgelopen dagen was duidelijk te merken dat de vraag steeg. De productkwaliteit blijkt nog steeds prijsbepalend. Een goede bewaring loont duidelijk bij verkoop.

 

Groot verschil in kwaliteit

De verkoopprijs van uien schommelt vandaag tussen € 0,08 en € 0,40 per kilogram. De mindere kwaliteit vertrekt naar landen zoals Polen aan extreem lage prijzen. Dit zijn partijen met een hoog aandeel dikhalzen, Fusarium, zonnebrand en tal van andere gebreken. De vraag naar goede kwaliteit, geschikt voor export, stijgt duidelijk. Hier worden dan ook aanzienlijk hogere prijzen voor geboden op de termijnmarkt.

 

Bewaarperiode voor kwaliteitsvolle uien aangebroken

Ondertussen mogen we er van uitgaan dat het merendeel van de uien in bewaring droog is. Hiermee breekt de volgende fase van uienbewaring aan: inkoelen en bewaren. Uien voor lange bewaring gaan de winter best in met een temperatuur van 6-7°C. Tot half november schommelden de buitentemperaturen rond 15°C. Dit maakt dat in het grootste deel van de Vlaamse loodsen de temperatuur van de uien nog niet lager kon zakken. Ondertussen zijn de temperaturen gezakt naar ongeveer 5°C en is de eerste vorst in aantocht. We adviseren dan ook om de uien in temperatuur te laten zakken tot de gewenste bewaartemperatuur. Stel de computer zodanig in dat de temperatuur van de uien zakt met 0,5°C tot 1°C per dag.

 

Meer info?

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Sterke kwaliteitsdaling door extreme neerslag
Volgend Artikel Nieuw project 'Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen' gaat van start

Ook interessant...