Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

InPaKt: Integrale aanpak van komkommerbontvirus

InPaKt: Integrale aanpak van komkommerbontvirus
Contactpersoon: Saskia Buysens

+32 (0)9 381 86 81

saskia.buysens@viaverda.be
Projectpartners: PSKW, Inagro, Viaverda, Scientia Terrae
Financiering Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/05/2023 - 30/04/2027
Print
Cucumber green mottle mosaic virus of CGMMV

Het komkommerbontvirus CGMMV (Cucumber Green Mottle Mosaic Virus) vormt een belangrijke dreiging voor de komkommertelers in Vlaanderen omwille van zijn hoge persistentie en de ernstige schade dat dit virus aan plant en vrucht kan aanrichten. CGMMV is geen nieuw virus, maar de laatste jaren neemt het areaal besmette bedrijven in Vlaanderen echter sterk toe en uitbraken lijken ook zwaarder te worden. Deze toename is extra verontrustend vermits er in de komkommersector reeds wordt ingezet op preventieve hygiëne-maatregelen. Dit toont aan dat de huidige preventieve aanpak geen garantie op succes geeft. Deze problematiek remt de transitie van de sector naar de hogedraadteelt en daardoor de groei en innovatie van de komkommersector. Om de komkommerproductie van Vlaanderen te blijven waarborgen en de innovatie in de sector te stimuleren, is er dringend een duurzame oplossing nodig voor dit virus.

Het algemene doel is de ontwikkeling van een geïntegreerde beheersingsstrategie voor CGMMV in de komkommerteelt, gebaseerd op een vlotte kennisuitwisseling, verbetering van de preventieve aanpak, objectieve criteria voor rassenresistentie en verlaging van symptoomexpressie en virusontwikkeling.

Het hoofddoel van dit project is het verbeteren van het teeltrendement van de Vlaamse komkommerbedrijven en de kwaliteit van het product, door een duurzame geïntegreerde beheersingsstrategie op te stellen voor CGMMV. Dit door in te zetten op verschillende aspecten: voorkomen, monitoren, bestrijden en integrale aanpak

Ook interessant...