Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Ziektebestrijding in wortelen

Ziektebestrijding in wortelen
Print

In 2023 legde PCG samen met telersverenigingen Vegras en Ingro een proefplatform aan waar onderzoek werd gedaan in de teelten van wortel en pastinaak. Daar was onder andere ook aandacht voor ziektebestrijding in wortel. Hiervoor werd een proef opgezet waarbij verschillende fungicideschema's geëvalueerd werden in het veld. De proef werd gezaaid op 19 april 2023.

 

Vroege start is belangrijk

Gezien de reeds vroege hoge druk van witziekte in het seizoen, werken alle schema’s met een vroege start (in dit geval een eerste toepassing op 3 juli 2023) het best. Deze goede start wordt meegenomen gedurende het volledige seizoen: al deze schema’s scoren altijd beter tegen witziekte dan de objecten waar later gestart is.

 

Onder hoge druk interval kort houden

Ten tweede was het in 2023 zeer belangrijk dat het interval tussen de behandelingen kort bleef: schema's met 2 weken interval kennen gedurende de volledige proef de laagste aantasting van witziekte. Ze scoren half augustus significant beter dan de andere objecten, zelfs dan de ander objecten waar vroeg gestart is. Een goede witziektebestrijding is ook een goede Alternaria-bestrijding: de objecten met het minst witziekte gedurende het seizoen, tonen in september ook de laagste Alternaria-aantasting.

 

Ziektebestrijding in wortelen: situatie

Foto: Op 26/07/2023 was het verschil in werking tegen witziekte tussen de verschillende schema's heel duidelijk.

 

Effect op opbrengst

Ook al lijken de wortelen uiteindelijk doorheen deze bladziekten te groeien; ziektedruk heeft wel degelijk een effect op de uiteindelijke opbrengst van wortelen. De schema's met een vroege start en met 2 weken interval tussen de bespuitingen brengen statistisch significant meer op dan bijvoorbeeld het onbehandelde object (55 tot 59% meer) of zelfs een intensief, duurder schema.

 

Bekijk het volledige rapport Evaluatie van de werking en residu van fungicideschema’s in wortelen 2023

Vorig Artikel Vroege warmte zorgt voor start lentegroei
Volgend Artikel Opnieuw beweging op uienmarkt

Ook interessant...