Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Teeltfiche bataat

Teeltfiche bataat
Print

Onze teelten krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Niet alle gewassen zijn hier tegen opgewassen. Binnen het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ werd de voorbije 3 seizoenen de klimaatrobuustheid geëvalueerd van een aantal nieuwe, beloftevolle teelten. De teelt van bataat was er één van!

 

 

De standaardrassen bataat blijken vrij klimaatrobuust

PCG nam onder andere enkele rassen bataat onder de loep. In 2022 kregen we te maken met extreem droge en warme omstandigheden en konden we de droogte- en hittestress evalueren in het veld. Algemeen zagen we dat alle rassen bataat afzien van de droogte en hitte. Het gewas ging slap hangen, zeker op de warmste momenten van de dag, en vertoonde vergeling van het blad. Deze symptomen kwamen over alle rassen heen voor. Bellevue leek net iets toleranter te zijn voor de droge omstandigheden dan de andere rassen maar de verschillen waren klein. Ondanks de droogtestress gingen geen planten dood van de droogte en kon het gewas vrij goed recupereren wanneer er terug meer vocht beschikbaar was.

We bekeken bij deze droge omstandigheden ook de invloed van watergift op de opbrengst. Een beperkte watergift van 32 l/m² werd vergeleken met een voldoende watergift van 81 l/m². De extra watergift van ongeveer 50 liter/m² resulteerde over de rassen heen in een meeropbrengst van 13 à 15 ton/ha. De drie standaardrassen Orleans, Bellevue en Beauregard haalden een erg gelijkaardige opbrengst van 41 à 42 ton/ha bij beperkte watergift en 56 à 57 ton/ha bij voldoende watergift. We kunnen concluderen dat deze 3 rassen ondanks de erg extreme weersomstandigheden en een beperkte watergift toch een mooie opbrengst kunnen halen van meer dan 40 ton/ha. Deze rassen haalden de voorbije jaren steeds de beste resultaten onder variërende weersomstandigheden. We kunnen stellen dat deze goed scoren op klimaatrobuustheid.

 

Nieuwe teeltfiche bataat

Wil je meer weten over de teelt van bataat?
Bekijk dan zeker de nieuwe Teeltfiche-bataat-2024

Vorig Artikel Presentaties studienamiddag 'Uien telen in een veranderend klimaat' 2024
Volgend Artikel Rassenproeven Vlaanderen 2023

Bekijk de publicatie

Ook interessant...