Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Onderzoeksproject HERMEST gaat van start

Onderzoeksproject HERMEST gaat van start
Print

In het kader van de circulaire economie groeit de interesse voor hoogwaardige 'geraffineerde' meststoffen zoals ammoniumsulfaat en biologisch effluent als alternatief voor kunstmest. Het VLAIO LA-traject ‘Toepassen van herwonnen meststoffen in het teeltrecept in niet-grondgebonden teelten’, kortweg HERMEST, richt zich op het (deels) benutten van herwonnen meststoffen in teeltrecepten om zowel de mestoverschotten als de huidige hoge kunstmestprijzen aan te pakken.


Binnen de sierteelt zal onderzoek worden gedaan naar het potentieel van deze herwonnen meststoffen bij de teelt van perkplanten (Pelargonium en Primula) en sierheesters. Onderzoekspartner Inagro zal onderzoek doen bij de niet-grondgebonden teelten van aardbei, witloof en tomaat. Binnen dit project worden ook de wettelijke beperkingen met betrekking tot het gebruik van deze kunstmestvervangers weggewerkt.


Deze vergaarde kennis wordt verspreid om terughoudendheid ten opzichte van het gebruik van herwonnen meststoffen in de sierteelt, glastuinbouw en witloofforcerie weg te nemen. Mestverwerkers en pioniersbedrijven worden nauw betrokken om vraag en aanbod in evenwicht te brengen en vertrouwen in herwonnen meststoffen binnen de sector te bevorderen. Dit project wordt uitgevoerd door Inagro, PCS en het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Vorig Artikel Uitbreidingen van erkenningen
Volgend Artikel Radia vanaf 15 maart tijdelijk toegelaten als groeiregulator in azalea

Comments are only visible to subscribers.