Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat

Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat
Contactpersoon: Annelien Tack

+32 (0)9 331 60 83

annelien.tack@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda, VCBT
Financiering Vlaamse overheid: Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO-LA)
Projectperiode: 1/09/2022 - 31/08/2026
Print

Het hoofddoel van dit project is het maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat. Concreet willen we een uniformere knolsortering bekomen met een maximale kwaliteit om de reststromen op de productiebedrijven te verminderen en de kostprijs te verlagen. Dit alles voor een meer duurzaam en rendabel resultaat en een betere concurrentiepositie van de lokale teelt.

Om dit doel te bereiken, kunnen we een aantal deeldoelstellingen definiëren die een rechtstreekse impact hebben op de doelgroep en de algemene doelstelling, zoals:

  • Het opstellen van rasspecifieke groeicurves en richtlijnen voor de voornaamste rassen bataat in functie van het verkrijgen van een uniforme knolaanleg;
  • Gefundeerde kennis aanleggen over de invloed van water en nutriënten op de teelt van bataat met het oog op het verantwoord omspringen met productiefactoren voor een duurzame teelt;
  • Een beheersingsstrategie bieden voor aanwezige ziekten en plagen in deze nieuwe teelt;
  • Het optimaliseren van de oogst- en bewaarstrategie in functie van een jaarrond kwalitatief lokaal aanbod;
  • De sector op continue wijze informeren over de projectresultaten aan de hand van publicaties, proefveldbezoeken, demonstraties en individueel advies voor een maximale doorstroming van de kennis.

Ook interessant...