Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Ritnaaldenproblematiek neemt toe

Ritnaaldenproblematiek neemt toe
Print

Actueel nieuws bataat 11/12/2023

De laatste jaren krijgen we steeds vaker meldingen van schade aan bataat veroorzaakt door ritnaalden. De klimatologische omstandigheden zijn vaker ideaal voor de ontwikkeling van deze organismen, waardoor enerzijds grotere populaties worden ontwikkeld en anderzijds aanzienlijk meer schade wordt vastgesteld. In jaren met gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van ritnaalden stellen we vast dat enorm veel schade kan optreden. De knolontwikkeling van bataat situeert zich voornamelijk in de periode van begin augustus tot half oktober. Deze periode valt volledig samen met de tweede periode in het seizoen waarin ritnaalden naar boven komen uit diepere lagen in de bodem en de meeste schade toebrengen. Voldoende vocht en warme omstandigheden, die wenselijk zijn voor de teelt van bataat, bevorderen ook de aanwezigheid van ritnaalden.

In 2023 werd een proef in bataat opgezet om de invloed van verschillende chemische en biologische middelen na te gaan op de schade veroorzaakt door ritnaalden. Deze proef werd uitgevoerd op een perceel waar de voorbije jaren schade door ritnaalden werd vastgesteld. Na de oogst werd de schade veroorzaakt door ritnaalden beoordeeld.

In het onbehandelde object hadden we een gemiddelde aantasting van 3,5 % aangetaste knollen. Deze aantasting lag jammer genoeg vrij laag. Hoewel we wel kleine verschillen zagen in het percentage aangetaste knollen bij de verschillende middelen, konden we geen statistisch significante verschillen vinden. Het lijkt er op dat de ritnaaldenpopulatie en bijgevolg ook de schade te heterogeen verdeeld was over de proef.

 

Grafiek: % aangetaste knollen door ritnaalden in bataat

 

OPROEP:

In 2024 zal deze proef herhaald worden. Hiervoor gaan we op zoek naar een perceel met hoge aanwezigheid van ritnaalden. Beschik je zelf over een perceel waar één van de voorbije jaren grote schade door ritnaalden werd vastgesteld of heb je recent een weide gescheurd, neem dan zeker contact op!

Ook de daarop volgende jaren hopen we intensiever onderzoek uit te voeren naar een geïntegreerde aanpak van ritnaalden. Daarvoor werd dit najaar een VLAIO-LA project uitgeschreven samen met de aardappelsector. In het project willen we nagaan op welke manier we ritnaalden/kniptorren in de Vlaamse (zoete) aardappelteelt beter kunnen opvolgen. Daarnaast zullen we een gebruiksvriendelijke applicatie ontwikkelen die de teler in staat stelt om het risico van ritnaaldenschade per perceel correct in te schatten, en evalueren we diverse opties voor duurzame preventie en bestrijding van ritnaalden in de aardappelteelt. Eind april kennen we het resultaat van de projectevaluatie.

 

Meer info?

Annelien Tack

Vorig Artikel Standdichtheid bepalend voor de eindopbrengst in uien
Volgend Artikel Bladluizen en koolwittevlieg geïntegreerd beheersen in Vlaamse kolenteelt

Ook interessant...