Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Hoevepootgoed telen

Telers mogen zelf pootgoed telen voor eigen gebruik/uitplant in het volgende seizoen. We spreken dan van hoevepootgoed. Dit pootgoed mag geenszins dienen voor uitplant door derden.

Kwaliteit in de bewaring

Tijdens het bewaarseizoen 2023-2024 wordt de kwaliteit van aardappelen opgevolgd in 16 Vlaamse bewaarloodsen.

Rhizoctoniabestrijding

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen. 

Evaluatie pootgoed bij aflevering

Gezond pootgoed vormt de basis voor een geslaagde consumptieaardappelteelt. Een kwaliteitscontrole bij aflevering op het bedrijf is sterk aanbevolen. 

Veldproeven met maleïnehydrazide 2023: effect op opbrengst en kieming

Een correcte toepassing van maleïnehydrazide kan er voor zorgen dat de aardappelknollen rustiger de schuur binnenkomen. 

Spaaractie korte keten Oost-Vlaanderen

De spaarkaartactie korte keten stimuleert burgers om lokaal te kopen bij Oost-Vlaamse korte keten-verkooppunten. De actie loopt van 18 mei tot en met 30 juni 2024. Neem deel als korte...

Uur in de schuur

Het PCA nodigt u uit voor een bezoek aan 3 bewaarloodsen met ventilatiesturing. Dit is dé ideale kans om u te informeren over de techniek van aardappelbewaring en kiemremming.

Voorraad begin februari

Volgens de enquête gehouden begin februari door PCA/Inagro en Fiwap/Carah ligt de totale Belgische voorraad op 2,56 miljoen ton aardappelen.

Niet alles gerooid: 7% blijft op het veld

Volgens de enquête gehouden begin februari door PCA/Inagro en Fiwap/Carah is 7% van areaal bewaaraardappelen niet gerooid.

Aardappelen telen, altijd een uitdaging!

De NEPG schat dat ongeveer 11.000 hectare aardappelen verloren zijn, wat neerkomt op minstens 650.000 ton aardappelen (op het veld of na de oogst).

Rassenproeven Vlaanderen 2023

In 2023 werden op 3 locaties in Vlaanderen rassenproeven - friet en chips - aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen.

Aardappelen in het veld en in de schuur

Tot begin deze week (18/12) kon er in sommige regio’s nog gerooid worden. De vorstschade varieert en is sterk afhankelijk van de regio, de ligging van het perceel en de rugopbouw.

Afzet en voorraad 15 november

De totale hoeveelheid Belgische aardappelen die op 15 november in de loods liggen én nog op het veld staan, wordt geschat op 3,55 mlj ton. 

11% van productie 2023 nog in het veld

Volgens de enquête gehouden half november door PCA/Inagro en Fiwap/Carah bedraagt de totale Belgische productie 4,85 miljoen aardappelen.

Rassen geteeld in België

De enquête gehouden door PCA/Inagro en Fiwap/Carah geeft ons een beeld van het belang van de diverse rassen in België. 

De oogst is nog altijd niet binnen

De oogst is nog altijd niet binnen. Hier en daar kon er een beetje vordering gemaakt worden, maar er is nog heel wat te doen.

GLOBEVO: Evolutie van aardappelcystenematode populaties in België en controle strategieën

Twintig jaar geleden had onze aardappelteelt veel last van aardappelcysten veroorzaakt door het aardappelcysteaaltje (Globodera). Op dit moment zijn resistente rassen de oplossing. Echter zien we...

Kiemremming in aardappelen

Omdat er dit jaar veel mogelijkheden waren voor een goede MH-toepassing, wordt niet meteen veel kieming verwacht. Toch moeten we alert blijven!

Wat leren we uit het nitraatresidu van 2023 ?

PCA nam tussen begin september en half oktober verschillende grondstalen op aardappelpercelen. Algemeen waren de nitraatresiduwaarden dit jaar eerder laag.

Gebruik het warme luchtkanon bij natte oogst

Sinds de regen van 20 oktober liggen de meeste rooiwerkzaamheden stil. Alleen op de lichtste gronden werd zo nu en dan verder gerooid, vaak met grote problemen qua berijdbaarheid.

Gewichtsverliezen tijdens bewaring

Omdat sommige kiemremmingsmiddelen pas worden ingezet wanneer de ogen van de knollen wakker worden leeft de vraag hoe het zit met gewichtsverliezen.

Uitwendige gebreken en holheid

Bij oogst waren er vaker misvormde en/of gekloven aardappelen op te merken. Daarbij treden bij enkele rassen dan ook nog eens problemen op met holheid. 

Gezien op de leesband

De aardappelopbrengsten zijn meer dan behoorlijk dit jaar. Vooral de sortering is doorgaans zeer grof. In rassen zoals Fontane leidt dit tot holheid.

Aandacht voor bewaartemperatuur, ventileren en wondheling!

De rooiomstandigheden zijn nu een stuk moeilijker. Ondertussen liggen de ingeschuurde aardappelen op een temperatuur tussen 10 en 14 graden.

Seizoen 2023 zorgt voor goede opbrengsten

Het voorbije groeiseizoen werden verspreid over België ruim 300 proefrooiingen uitgevoerd in 6 verschillende variëteiten. 

123456