Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Rijenbemesting in de praktijk

Inagro en PCA volgen samen 6 praktijkpercelen. Op elk van deze velden wordt een vollevelds bemesting vergeleken met bemesting in de rij. 

Rassenproeven 2023

Om objectieve informatie over nieuwe rassen te kunnen geven, leggen we in kader van het Landbouwcentrum Aardappelen rassenproeven aan verspreid over Vlaanderen.

Brochure: Droogtekaarten voor aardappel en maïs

Download hier de brochure die werd opgesteld in kader van het demonstratieproject duurzame landbouw 'Droogtekaarten voor aardappel en maïs'.

Coloradokever

Zowel in aardappelen als -opslag werden de voorbije weken al coloradokevers opgemerkt. Waar vorig jaar veel kevers aanwezig waren, kunnen ze veelvuldig aanwezig zijn. Wees alert en grijp gepast in.

Goede kwaliteit in resterende partijen

Begin juni namen we stalen in de resterende loodsen die we opvolgen. De kwaliteit in deze partijen is nog steeds goed. 

Bijbemesten?

Wie late aardappelen beredeneerd bemest, verlaagde de basisbemesting bij planten en bemest binnenkort bij op basis van een advies.

Opkomst met hindernissen

Het aardappellandschap ziet er zeer divers uit. Er zijn aardappelen van een bloempot groot (of groter), maar er zijn ook nog veel naakte ruggen.

Trage groei

Sinds de regen van 15 mei is het  droog gebleven. Nog niet alle percelen zijn geschikt, maar de werkzaamheden zijn het voorbije weekend weer van start gegaan.

Bladluisbestrijding in pootgoed

Binnenkort starten we de berichtgeving voor pootgoedtelers over de bladluissituatie.

Bestrijding van aardappelopslag in andere teelten

Aangezien er vorig jaar weinig MH kon toegepast worden, is de verwachting dat er dit jaar meer aardappelopslag zal zichtbaar zijn. 

Hoeveel stikstof in de bodem?

In het kader van het VLAIO-LA project MiNiMax wordt maandelijks de minerale stikstofinhoud bepaald op 36 praktijkpercelen. Detailgegevens over deze percelen vind je op onze website.

Laat planten: pas uw bemesting aan!

Door het natte voorjaar zal er op heel wat percelen laat geplant worden. Dit houdt ook in dat de totale stikstofbehoefte van het gewas lager zal liggen.

Historisch laat plantseizoen

We naderen half mei en er moet nog veel gebeuren op het veld! Er wordt geschat dat landelijk momenteel de helft van het aardappelareaal geplant is, variërend - naargelang de regio - van 30%...

Brochure erkende middelen

Onze jaarlijkse brochure met een overzicht van alle erkende gewasbeschermingsmiddelen in aardappelen is digitaal beschikbaar.

Kieming toegenomen in april

De kieming van de aardappelen is ondanks de koude temperaturen in april licht toegenomen. De frietkwaliteit blijft goed. 

Onkruidbestrijding in de aardappelteelt voorjaar 2023

In de onkruidbestrijding bij aardappelen is een goedevooropkomst behandeling van groot belang. Stem uw middelenkeuze af op de aanwezige onkruiden.

Meer aardappelen in voorraad, minder vrij

De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 1,73 miljoen ton aardappelen. Dit blijkt uit de enquête van het PCA, Inagro, Fiwap en Carah. 

Verloop afzet oogst 2022 - situatie begin april

Tussen oogst en 1 april werd 2,24 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit is 16% minder dan het vijfjarig gemiddelde. 

Beperkte daling van het areaal late rassen

Het Vlaamse areaal van de (half)late aardappelen zou volgens onze peiling licht dalen. 

Belgische aardappelsector groeit stevig, maar kampt met hoge kosten

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft vorig jaar meer dan 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. 

Aardappelen bemesten met een plan

De bemestingsnormen van MAP 6 blijven van kracht. Om een optimale opbrengst en kwaliteit te realiseren met een zo laag mogelijk nitraatresidu schuiven we een 3-ledige aanpak naar voor.

Kwaliteitsnormen pootgoed

Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.

Correct omgaan met pootgoed

Correct omgaan met pootgoed vormt de basis voor een geslaagde teelt.

Pootgoed en plantafstanden

Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur, moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en de meest optimale planttechniek in de beste omstandigheden. 

Rhizoctoniabestrijding

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen. 
123456