Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

MiNiMax: Mineralisatie van stikstof uit bodemorganische stof maximaal benutten

Hoge nitraatresiduen in het najaar op landbouwpercelen dragen in Vlaanderen nog steeds bij tot overschrijdingen van de Europese normen voor grond- en oppervlaktewater. Deze problematiek heeft de...

Bodemkracht: Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het Demoproject Bodemkracht onderzoeken het PCA en partners mogelijkheden om periodes van droogte het hoofd te bieden. Download hier de brochure!

Brochure: Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen...

Wat heeft rijenbemesting in aardappelen te bieden?

Het onderzoek rond rijenbemesting in aardappelen is niet nieuw. De eerste proeven in de jaren ’90 gebeurden met de hand omdat er geen machines voorhanden waren.

Kieming zet zich verder

De kieming van de aardappelen evolueert verder. De frietkwaliteit blijft goed. 

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2013-2021)

Sinds 2013 is dankzij een Europees gecoördineerde screening de genotypische karakterisering van de stammen van de aardappelziekte mogelijk geworden.

Rassenproef biologische aardappelteelt (2022)

Elk jaar legt Inagro een rassenproef aan met variëteiten geschikt om biologisch te telen. Er wordt geen plaagbestrijding uitgevoerd in deze proef.

Veldproeven met maleïnehydrazide 2022

Als maleïnehydrazide op een correcte manier en op het gepaste moment ingezet kan worden tijdens het groeiseizoen, kan dit er voor zorgen dat de aardappelknollen rustiger de schuur...

Proefverslag: Looftrekken geeft een snelle loofdoding en weinig hergroei

Met “Gezocht: snelle loofdoding voor pootgoed” willen we spuitschema’s en technieken vinden die even snel werken als de actieve stof diquat.

Verloop afzet oogst 2022

Tussen oogst en 1 februari werden 1,53 miljoen ton aardappelen afgeleverd.

Voorraad begin februari

De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 2,44 miljoen ton aardappelen. Dit blijkt uit de enquête van het PCA, Inagro, Fiwap en Carah. 

Kieming blijft aandachtspunt

We zien nog steeds grotere kiemen in de loodsen in vergelijking met voorgaande seizoenen. 

Verstoring evenwicht aardappelsector?

De stijgende contractprijzen en de toenemende teeltrisico’s kunnen de komende tijd ook negatieve gevolgen hebben op het evenwicht in de aardappelsector.

Metinet-Plus

Door het toevoegen van fijnmazige neerslagdata aan adviesmodellen voor irrigatie en gewasbescherming wordt een verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid beoogd. Dit is des te meer het geval bij...

Rassenproeven Vlaanderen 2022

In 2022 werden op 3 locaties in Vlaanderen rassenproeven - friet en chips - aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen.

Bemesting in 2023

Het komende teeltseizoen staat voor de deur. Heel wat telers vragen zich af hoe de bemesting er zal uitzien, nu de onderhandelingen over MAP7 nog lopende zijn.

Alternaria aanpakken met kennis van zaken

Alternaria is vooral een afrijpingsziekte: vroege bespuitingen met specifieke alternariamiddelen stroken niet met een geïntegreerde gewasbescherming.

Rijenbemesting in de praktijk

Inagro en PCA volgen samen 6 praktijkpercelen op waarbij een vollevelds bemesting vergeleken wordt met bemesting in de rij. Lees hier meer over de resultaten van de staalname begin juni.

Rijenbemesting in de praktijk

Inagro en PCA volgen samen 6 praktijkpercelen. Op elk van deze velden wordt een vollevelds bemesting vergeleken met bemesting in de rij. 

Proefverslag: Chemische loofdoding pootgoed geeft forse nagroei en kans op hergroei

In 2021 werd een proefveld aangelegd in de teelt van pootgoed, met als doel om spuitschema’s en loofdodingstechnieken te vinden die even snel werken als diquat.

KLIMROB: Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

Door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechnieken wordt de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster en zijn ze minder gevoelig aan extremen ten gevolge van het snel evoluerend klimaat...

Een aardappelloods bouwen: de constructie

In de eerste plaats moet de benodigde ruimte voor een gekende hoeveelheid aardappelen worden berekend. Het volume (V) van een bepaalde hoeveelheid aardappelen kan bepaald worden door gebruik te...

Droogte als stimulans voor duurzamer watergebruik

De noodzaak om de schaarse water­voorraad in landbouw-gebieden optimaal in te zetten is duidelijk, waarbij het van belang is dat aan de vochtbehoefte voldaan is tijdens cruciale periodes.

Proefverslag: Resultaten loofdoding pootgoed

Dankzij de Operationele Groep “Gezocht: snelle loofdoding” werden tijdens het groeiseizoen van 2021 twee proeven aangelegd door Inagro en PCA. 

Landbouw investeert in landschap en klimaat

Om landbouwers te overtuigen meer in te zetten op natuur en klimaat en hen aan te moedigen de stap te zetten om te werken aan een verbeterde biodiversiteit, landschapsinrichting, bodem- en...
123456