Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Praktijkpercelen Sinora

Tijdens dit groeiseizoen volgen PCA en Inagro diverse praktijkpercelen op met de (half)vroege rassen Amora en Sinora.

[Persbericht] Voorlopige arealen 2023

Het Departement Landbouw en Visserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2023 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de totale aangegeven oppervlakte van een aantal hoofdteelten.

Uien profiteren van vocht

Afgelopen week mochten we na een droge periode op veel plaatsen in Vlaanderen eindelijk wat regen verwelkomen. Vooral het westen van ons land werd plaatselijk rijk bedeeld. Voor de groei was het...

Rassenproeven 2023

Om objectieve informatie over nieuwe rassen te kunnen geven, leggen we in kader van het Landbouwcentrum Aardappelen rassenproeven aan verspreid over Vlaanderen.

Brochure: Droogtekaarten voor aardappel en maïs

Download hier de brochure die werd opgesteld in kader van het demonstratieproject duurzame landbouw 'Droogtekaarten voor aardappel en maïs'.

Coloradokever

Zowel in aardappelen als -opslag werden de voorbije weken al coloradokevers opgemerkt. Waar vorig jaar veel kevers aanwezig waren, kunnen ze veelvuldig aanwezig zijn. Wees alert en grijp gepast in.

Goede kwaliteit in resterende partijen

Begin juni namen we stalen in de resterende loodsen die we opvolgen. De kwaliteit in deze partijen is nog steeds goed. 

Bijbemesten?

Wie late aardappelen beredeneerd bemest, verlaagde de basisbemesting bij planten en bemest binnenkort bij op basis van een advies.

Opkomst met hindernissen

Het aardappellandschap ziet er zeer divers uit. Er zijn aardappelen van een bloempot groot (of groter), maar er zijn ook nog veel naakte ruggen.

Trage groei

Sinds de regen van 15 mei is het  droog gebleven. Nog niet alle percelen zijn geschikt, maar de werkzaamheden zijn het voorbije weekend weer van start gegaan.

Bladluisbestrijding in pootgoed

Binnenkort starten we de berichtgeving voor pootgoedtelers over de bladluissituatie.

Bestrijding van aardappelopslag in andere teelten

Aangezien er vorig jaar weinig MH kon toegepast worden, is de verwachting dat er dit jaar meer aardappelopslag zal zichtbaar zijn. 

Hoeveel stikstof in de bodem?

In het kader van het VLAIO-LA project MiNiMax wordt maandelijks de minerale stikstofinhoud bepaald op 36 praktijkpercelen. Detailgegevens over deze percelen vind je op onze website.

Nieuwe erkenning voor zwavelverdamping tegen witziekte

Tot nu toe waren er voor het gebruik van zwavelproducten tegen echte meeldauw enkel toelatingen voor toepassing via een gewasbespuiting.

Laat planten: pas uw bemesting aan!

Door het natte voorjaar zal er op heel wat percelen laat geplant worden. Dit houdt ook in dat de totale stikstofbehoefte van het gewas lager zal liggen.

Historisch laat plantseizoen

We naderen half mei en er moet nog veel gebeuren op het veld! Er wordt geschat dat landelijk momenteel de helft van het aardappelareaal geplant is, variërend - naargelang de regio - van 30%...

Brochure erkende middelen

Onze jaarlijkse brochure met een overzicht van alle erkende gewasbeschermingsmiddelen in aardappelen is digitaal beschikbaar.

Kieming toegenomen in april

De kieming van de aardappelen is ondanks de koude temperaturen in april licht toegenomen. De frietkwaliteit blijft goed. 

Onkruidbestrijding in de aardappelteelt voorjaar 2023

In de onkruidbestrijding bij aardappelen is een goedevooropkomst behandeling van groot belang. Stem uw middelenkeuze af op de aanwezige onkruiden.

PCS werkt verder aan duurzame sierteelt

De sierteeltsector realiseerde de afgelopen jaren belangrijke zaken in thema’s zoals biologische en geïntegreerde gewasbescherming, cijfermatig onderbouwde bedrijfsbeslissingen en...

Mogelijkheden en risico’s van telen bij lagere temperaturen

Sinds oktober 2022 werden verschillende potplantenserres van het PCS op lagere stooktemperaturen gezet, om na te gaan in hoeverre telers wat minder kunnen stoken in tijden van energiecrisis.

Waakzaamheid bij groeistart uien

Diverse groentevliegen, waaronder bonenvlieg en uienvlieg, kunnen in uien grote schade veroorzaken. Deze schade uit zich in wegval van planten wat rechtstreeks invloed heeft op de opbrengst. Een...

Meer aardappelen in voorraad, minder vrij

De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 1,73 miljoen ton aardappelen. Dit blijkt uit de enquête van het PCA, Inagro, Fiwap en Carah. 

Eerste123457910