Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Verloop afzet oogst 2022 - situatie begin april

Tussen oogst en 1 april werd 2,24 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit is 16% minder dan het vijfjarig gemiddelde. 

Beperkte daling van het areaal late rassen

Het Vlaamse areaal van de (half)late aardappelen zou volgens onze peiling licht dalen. 

Belgische aardappelsector groeit stevig, maar kampt met hoge kosten

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft vorig jaar meer dan 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. 

GreenSupport: kenniscentrum voor klimaatbestendig en biodivers groen

De Afdeling Groen kon zich de laatste jaren ontwikkelen als het praktijkkenniscentrum voor de professionele groenvoorziener in Vlaanderen.

Aardappelen bemesten met een plan

De bemestingsnormen van MAP 6 blijven van kracht. Om een optimale opbrengst en kwaliteit te realiseren met een zo laag mogelijk nitraatresidu schuiven we een 3-ledige aanpak naar voor.

Kwaliteitsnormen pootgoed

Aangezien de leveringen van pootgoed nu plaats vinden, willen we er de aandacht op vestigen de kwaliteit van het pootgoed bij aankomst op uw bedrijf te controleren.

Correct omgaan met pootgoed

Correct omgaan met pootgoed vormt de basis voor een geslaagde teelt.

Pootgoed en plantafstanden

Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur, moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en de meest optimale planttechniek in de beste omstandigheden. 

Rhizoctoniabestrijding

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen. 

Bodemkracht: Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het Demoproject Bodemkracht onderzoeken het PCA en partners mogelijkheden om periodes van droogte het hoofd te bieden. Download hier de brochure!

Toelating voor nieuw witziektemiddel Talendo

Het product Talendo (11048P/B, 200 g/l proquinazid, unieke FRAC-code 13) verkreeg een erkenning voor gebruik in diverse sierteeltgroepen tegen witziekte (echte meeldauw).

Wat heeft rijenbemesting in aardappelen te bieden?

Het onderzoek rond rijenbemesting in aardappelen is niet nieuw. De eerste proeven in de jaren ’90 gebeurden met de hand omdat er geen machines voorhanden waren.

Kieming zet zich verder

De kieming van de aardappelen evolueert verder. De frietkwaliteit blijft goed. 

Veldproeven met maleïnehydrazide 2022

Als maleïnehydrazide op een correcte manier en op het gepaste moment ingezet kan worden tijdens het groeiseizoen, kan dit er voor zorgen dat de aardappelknollen rustiger de schuur...

Verloop afzet oogst 2022

Tussen oogst en 1 februari werden 1,53 miljoen ton aardappelen afgeleverd.

Kieming blijft aandachtspunt

We zien nog steeds grotere kiemen in de loodsen in vergelijking met voorgaande seizoenen. 

Verstoring evenwicht aardappelsector?

De stijgende contractprijzen en de toenemende teeltrisico’s kunnen de komende tijd ook negatieve gevolgen hebben op het evenwicht in de aardappelsector.

Rassenproeven Vlaanderen 2022

In 2022 werden op 3 locaties in Vlaanderen rassenproeven - friet en chips - aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen.

Nieuwe uitbreidingen van erkenningen voor herbiciden

Via proefwerk van het demoproefplatform bij sierbomen en -heesters en bij Tagetes, en via proeven van het PCS bij knolbegonia en zomerbloemen, werden er diverse interessante nieuwe uitbreidingen...

Bemesting in 2023

Het komende teeltseizoen staat voor de deur. Heel wat telers vragen zich af hoe de bemesting er zal uitzien, nu de onderhandelingen over MAP7 nog lopende zijn.

Alternaria aanpakken met kennis van zaken

Alternaria is vooral een afrijpingsziekte: vroege bespuitingen met specifieke alternariamiddelen stroken niet met een geïntegreerde gewasbescherming.

Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn

Een alternatieve strategie bestaat erin om intercropping toe te passen met rozemarijnplanten aangezien meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen van...

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

Deze applicatie bevat ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat de teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de...

Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin...
Eerste123456810